Jump to content

My Eaton 8LL is not going into high range.


Recommended Posts

I purchased the truck this past October drove it home no problem the truck sat for five months and now it doesn’t want to go into high range. I have change the air filter valve in the back of the transmission. I also  changed the range selector valve “slave valve” I currently do not hear any leaks in the shifter nor any of the valves. The transmission is still not going into high range. It was running perfectly fine before I parked it five months ago. Any suggestions would be greatly appreciated thanks

235AB7CC-1C29-4C37-84AA-6AD09F557130.jpeg

E57DC79F-B0FB-424F-8790-AE5061EE2657.jpeg

Edited by sonoran rock trucks
Link to comment
Share on other sites

Check and drain air tanks. If you have crud or if you dont check air pressure at lines into hi lo valve on the back if you have 60 or more put shop air in back and forth to where the high lo lines go on the valve. if you can not hear it shift pull the bolts out and remove the cover put a vise gripe on the nut you see and try to push it in and out. If air is leaking into the transmission it can be hard to hear  you would need to monitor loss of air with button up and down. It can be the syncro is gone if the trans made any kind of noise before you parked in on the high to lo or the low to high shift it uses to different pads. 

Link to comment
Share on other sites

On 5/12/2020 at 8:05 AM, ultratruck said:

Check and drain air tanks. If you have crud or if you dont check air pressure at lines into hi lo valve on the back if you have 60 or more put shop air in back and forth to where the high lo lines go on the valve. if you can not hear it shift pull the bolts out and remove the cover put a vise gripe on the nut you see and try to push it in and out. If air is leaking into the transmission it can be hard to hear  you would need to monitor loss of air with button up and down. It can be the syncro is gone if the trans made any kind of noise before you parked in on the high to lo or the low to high shift it uses to different pads. 

So we found what the problem was. In the deep reduction cylinder the thumb button cylinder was getting stuck. A new O-ring kit for the high and low did the trick. The truck now shift into high gear is no problem.Thanks again for the help I’m sure somebody will learn from this

4C703298-B2D6-4BF0-B3AD-F3F9AA8B64E0.jpeg

79CA3729-B430-4BD6-A67E-BD5F2EC25FF0.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...