Jump to content

Bigjohn4300

Porch Pup
  • Posts

    73
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Bigjohn4300

  1. Joey, no i dont think i do, would my mack dealer have that? You think that may be a cure?
  2. Been chasing a INTERMITTENT throttle glitch on an 04 granite since i got it in 15. Sometimes when you take off its like your only pushing the pedal 1/4 or 1/3 the way when its actually 3/4 or more. I would say it does this 30-40% of the time you take off. When it does it, a quick full throttle, no throttle, then back to the amount of throttle that you really want usually solves it. It also will sometimes do it while at speed, de-throttle for some reason and call for the power you were at, and its not there till you cycle the pedal. And no, its not the “AI motor” lag, this one has the BMT manifold/turbo/5”Exhaust/injectors anti-lag recipe already done with good results, this is I believe an electronic issue. The electronic pedal has been changed, and the wires behind the pass side kick panel have been inspected for chafing. My driver noticed today that when it is acting up, the Allison trans stacks its shifts close, like it would do if you were actually only calling for say 30% power, but cycle the petal to get power and the shifts are then occur like they normally would while accelerating. Can anyone think of something that im missing that needs to be checked? Could the Allison possibly be derating the motor for some reason? (I dont think it is, my dda shop maintains it and said it is healthy with no codes, but im open for ideas) she is a good truck, but man this is aggravating
  3. Yea Perraults runs a tight ship, all the truck sport a really nice 360 camera system too
  4. Looking at purchasing a new GU next year, and would like feedback on disc brakes and collision avoidance system. I would love to hear from both owners and drivers on them. In Louisiana, the lawyers are on every other billboard for big truck wrecks, and im weighing plusses and minuses. Btw the truck will be both owner, and driver driven. Ive heard stories of the annoyances of collision avoidance systems, are they better now than in the past?
  5. If someone was replacing a high hour 04 AI motor with a reman or low hour running take out, what all would have to be modified/converted to use a ETECH in place of the AI (the AI has had the BMT egr cripple modifications done) Would the additional work be worth it? What issues other than injector fuel return would have to be tackled?
  6. The 14k front and 40k rears max, from what im reading, wont work for us.
  7. I don’t know, pretty sure the one I climbed all over on yesterday was brand new, but might be wrong
  8. What are the differences between a Granite and a Pinnacle(2021 year model)? Can a Pinnacle be built comparable to a Granite (say for Tri-axle dump application) Other than styling, is there certain options available on one model that are not available on the other?
  9. Ok, sounds like she is doing good, i thought she was getting a little too hot, but from the feedback, sounds like she is good. I still may try a slightly smaller turbo to keep the boost up more when she makes the 3-4 and 4-5 shifts, she drops down pretty low and takes a few seconds to build it back on those two, 5-6 isnt bad(smaller step) and your over 50 or so by then and backing out anyway.
  10. Ive got some questions, concerning the correlation between boost, egts, gear and load. The truck in question is a 2004 CV 713 with a AI300/Allison 4500/4.64 rears. We recently did the EGR cripple (E-Tech exhaust manifold/full 5 inch exhaust/427 hp injectors and S467 YTS turbo, Pyro and boost gauges. Im much happier with the power of the truck, especially the initial rollout from a dead stop. When she is loaded, I notice that when she hits top gear and speed levels out (60-65), the EGTs get up to 900ish @ 1400-1450 rpms. If I downshift a gear, rpm and boost both increase and EGTs go down to 700-750 range. At WOT it will drop to the high 600s. Is this indicative of the turbo being too large? When we tag the excavator along (82k gross), we stay below 50 and she runs in the 700s. I know i was told to keep egts below 4 digits would be a good goal, so I downshift, or back out of the throttle a tad when it exceeds 900. Am i being too cautious at 900? Would a different (smaller) turbo have better flow at a lower engine rpm and keep egts lower without downshifting?
  11. That is the number that i gave them, 419 M2 (400 hp), but apparently that number has been superseded, and they are saying they cant uprate it unless i buy the other number and install them first🙁. I hate to spend $1200 more and the time to change them, im going to try another dealer and see what they say, i think they are trying to sell injectors.
  12. She is going in soon to Capitol Mack to have the HP setting uprated, and i will ask them to turn off torque limiting if that can be done while programming (its a 4500 series allison, may have to stay on), correct speedometer error, and "allspeed" governor setting. My dealer is asking for what injector number i put in her, says Mack wont release the uprate file unless I put the correct injectors (it has K&S fuel reman 400 hp injectors). Funny they want to know which injectors, but not turbo. Seems like somewhere in this thread i saw something listing the different injectors and other parts by HP, Ill look around. BTW she is running much better, still the intermittent low power, but i was told to change the EUPs, original to the engine, 20 thousand something hours on them so probably due. Is anyone well versed in the correlation between turbo sizing and EGTs? At 60 MPH/1400 rpms, EGTs are 800ish empty, 900ish loaded at a steady state speed, but ask for more speed, boost climbs and EGTs drop (75-100 degrees). Im wondering if this means that the turbo is maybe too big at cruise? I know i was told to stay below 1000 in general, is 900 too hot?
  13. Pressure checked from turbo discharge to the inlet of the intake manifold to 35psi, one minor leak in a hose coupling was replaced. Under full throttle(while actually pulling)she will put up 40-45 lbs boost(gauge flutters above 30ish psi) and pyro around 800. But when not pulling good(stealth mode i call it), she wont build more than 15-20 psi, 300ish pyro. Release throttle and floor it once or twice, most of the time it will apply fuel, and goes to pulling. She is still set at 300A hp, waiting on Capitol Mack to get approval for 375A uprate. Btw, I forgot to reply to the replies calling for a heavier throttle foot.....i promise if i pushed it down any further i think it would go through the floor! At 83k @ 300hp its a long climb to 50. I found two grounds and cleaned them again, looking today for others. Also, is Hewitt pyro and boost instruments decent stuff?
  14. Thanks for the suggestions, the advice is appreciated! The truck is a 2004 CV with a fixed vane turbo, she is at 12B, the air cleaner shows good on the indicator at maintenance intervals(but it does move when reset indicating it isn’t stuck), ill ask my dealer about changing the governor setting to allspeed, and if he can find the referenced data file for the low power AI complaints. The truck is originally from up north, so corrosion on a connection or ground is a possibility, but we have checked them(the ones I know of) more than once, never found a bad actor.i would think that a bad connection would progress over the years till complete fail, but maybe not.
  15. No smoke, and quite, sounds like your barely on the throttle, in fact when she is about to start pulling, you can hear the engine tone get deep and louder before anything else, almost like starving for fuel
  16. Finished today installing manifold, GR 5”, yts 467 and 100hp injectors. It feels stronger sometimes, but the issue of low power for a while, then suddenly motor pitch changes, turbo spools lots higher and pretty good power thereafter is still there. Its random, sometimes great power in first gear, other times it may be weak for a few gears, then decide to make power. It seems to be related to throttle application, ie if its doing its “low power” thing, a rapid release and reapplication of throttle once or twice MAY bring in the power, but sometimes not. We changed the accelerator early in our ownership of this truck chasing this issue to no avail. Any ideas? I have a boost gauge ordered, maybe once installed it may give me more info to chase this issue with. It appears reading through the forums that a few others have experienced the same issues with similar age trucks, but I haven’t seen any final cures posted.
  17. Finished today installing manifold, GR 5”, yts 467 and 100hp injectors. It feels stronger sometimes, but the issue of low power for a while, then suddenly motor pitch changes, turbo spools lots higher and pretty good power thereafter is still there. Its random, sometimes great power in first gear, other times it may be weak for a few gears, then decide to make power. It seems to be related to throttle application, ie if its doing its “low power” thing, a rapid release and reapplication of throttle once or twice MAY bring in the power, but sometimes not. We changed the accelerator early in our ownership of this truck chasing this issue to no avail. Any ideas? I have a boost gauge ordered, maybe once installed it may give me more info to chase this issue with. It appears reading through the forums that a few others have experienced the same issues with similar age trucks, but I haven’t seen any final cures posted.
  18. Ok thanks! Late this afternoon we had a line made for it. Much appreciated
  19. I have a 04 Granite, AI300, allison 4500 with 4.64 gears, 17 yard dump. Working in the plants they will load her to 60-65k with 610 limestone, and other than the “AI lag” that we may have cured this weekend, the 300 handles it fine, even up the ramps. When tagging my excavator im at 82k, and the 300 could use a little more muscle, but gets it done. We changed turbo and injectors this weekend, we will see next week how she does.
  20. I ordered a used jake brake setup to replace my current (parts missing since I purchased the truck) brake from Manders. Was buttoning everything up from manifold/exhaust/injectors change to cripple egr, and noticed that one of the internal oil lines in the jake was broken, looks like from shipping (broke at the check valve). We put a plug in the oil port and started it, but were scared to run it long like this not knowing if something was starving for oil, or does it only work the jake. I figure with MLK day tomorrow chances of getting one is low. Does anyone know for certain if it would or wouldn’t hurt anything to run it like this? I really want to see how it does! (225)266-6350 Thanks
×
×
  • Create New...