Jump to content
Sign in to follow this  
Moparmike

U joint at steering box help

Recommended Posts

I'm thinking that my u joint at the box is bad because I have a spot now that locks them let's go and makes a loud pop.if I look at the box and joint with someone moving the wheel back and 4the joint slips around the top of the shaft about a half inch ..anybody have this problem before. Been on a rough haul dump truck in sand pot holes wild driver with lead foot.im hoping it's not the box 

Oh 2000 rd690 E7 auto

Thanks for the help 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The u joints are supposed to be clocked, if someone had it apart they may have put it together wrong. Joints fight each other if they aren't clocked right.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

No it hasn't been off I'm thinking that the rough job has beat it up and caused it to slip more then it should move on the gear box shaft..cause driving it some times it doesn't even get to that point where it has that little bite of lock 

Share this post


Link to post
Share on other sites

K I'd get it repaired before it breaks at 60 mph on the highway.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are you saying it's slipping on the splined shaft that comes out of the top of the steering box?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cab mount ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes turning on the shaft about half inch 

I didn't  know that the yoke that goes on the shaft had splines so maybe the splines are worn 

I going to try and remove the yoke from the top of the shaft and see what things look like 

But I know if I have the truck up on the jack with no pressure on the steering it turns free no binding or locking 

Mack dealer said could come from pot holes on the job binding the u joint set up beyond its travel and wild driver trying to fly on job site which I know they do I've gotten on them before for the same reason 

I'll try to get a picture of the problem thanks 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok guys update truck has been fixed

 

Turns out the pin in the spring pak on driver side was broken and the u joints on the top of gear box and inside can was worn out no splines left inside them 

Replace and truck is back working like a dog lol

 

Thanks guys 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...