Jump to content
c-mac

2012 MP8 pressuring up cooling system

Recommended Posts

I’ve got Mack chi 613 with an mp8 that’s blowing coolant out the overflow hose of the coolant tank mounted above the radiator. I’ve already pinched off the coolant lines to the compressor and it builds up to 15 psi in the tank. Is there anything other than a head or head gasket problem that will cause this?

Edited by c-mac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Injector cup can cause the issue. If a worn tool is used to install the cup, then compression can come between the cup and head and cause is issue. But being a 2018 it’s unlikely 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I edited my post. It’s a 12 model and I have an 08 with the same problem. I’m not sure if either has had the cups and injectors replaced. I work on a large fleet and they don’t keep good records..(oilfield). My self I write on the date and hours on the valve cover. I thought I had seen all the symptoms til now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some coolant reservoirs have a burn hole in the pressure cap/overflow side that can cause coolant loss. Pushing coolant can also be caused from a bad air compressor head, leaking egr cooler, bad injector cup and cracked head. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The two most common as mentioned are the cups and egr cooler! Start at the cooler and work back remove the outlet of the egr hose lower front and check for dampness in the cooler! check the surge tank as mentioned however that should have showed up before  now!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok I pulled the cooler because I seen what looks like tiny red droplets of coolant and the inside of the housing is damp and sooty. I’m not sure if what appears to be red droplets is coolant. What do y’all think? You may need to blow up the pic to see

7C06A244-3CF3-4649-86FB-679658B70E31.jpeg

Edited by c-mac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry bud you need a cooler! Keep this site on speed dial you will likely need encouragement as you go along!😡

Edited by fjh

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎2‎/‎7‎/‎2019 at 11:03 AM, Mackpro said:

Injector cup can cause the issue. If a worn tool is used to install the cup, then compression can come between the cup and head and cause is issue. But being a 2018 it’s unlikely 

ok the cooler took care of the one I posed the pick of. The next one has a new cooler and compressor. I guess someone else has been

 

chasing this problem too. I checked the newish cooler, it was clean and dry. I clamped pinch off the coolant line to the compress and ran the engine at 1000rpm. The cooling system got up to 13psi. I left the system a little low of coolant so as not to blow it back out. I pulled the overflow hose up and stuck it down a bottle of water and light bubbles were present and the coolant tube from the back of the thermostat housing to the coolant tank was jumping. I cant thing of any other way of determining if it is cups or a head problem. This one is an 08 model built date is 11/07. Not sure if it has copper or stainless cups of if they have been changed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your only choice is to lift an injector to see what cups are in there in my opinion! Assuming it is cup issue

Share this post


Link to post
Share on other sites

There is a service bulletin on coolant push on early MP engines. It might take me a day to find it though 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Quick question, on the expansion tank on top of your radiator. On the drivers side of it, is the pressure cap on it blue or black? The problems ones were blue, the updated ones are black. I got the service bulletin but I cant post it here due to size  but will PM you .

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Welcome to BMT!

...The world's best antique, classic & modern Mack Truck support forum! Founded in 2000, BigMackTrucks.com is the place to go for everything related to Mack Trucks!

BMT!

BigMackTrucks.com is owned and operated by Watt's Truck Center, New Alexandria, PA. This forum and it's contents are not affiliated with Mack Trucks, Inc. or Volvo Trucks North America.

×